Wpisy użytkownika orionblues z dnia 6 maja 2010

Liczba wpisów: 21

orionblues
 
odpowiedź:
o ile w powietrzu wisi dobra kasa,
to wszystko, łącznie z dzieckiem,
bez znaczenia czy to mężatka czy to panna,
a chłopcy? no wie Pan,,,,,

Księża agitują za Kaczyńskim !!!
Spodziewają się wdzięczności???

Czegoś podobnego w kościołach dawno nie było.

Każde wybory to dla księży okazja do wypowiedzenia się na ulubiony temat: polityki.

Ale te wybory są specyficzne pod wieloma względami. Walka, choć wygląda jakby jej wcale nie było, w rzeczywistości jest bardzo ostra - bo PiS od dawna nie był tak bliski zwycięstwa.

Zwycięstwo PiS byłoby zwycięstwem Polski konserwatywnej. Polski katolickiej. Polski dbającej o to, by wszystkim żyło się lepiej - pod warunkiem że noszą sutannę albo habit.

Ta Polska to nie żaden margines, wieś tudzież inne małe miasteczka. Ta Polska jest wszędzie.

1. Na przykład w podtatrzańskim Poroninie, gdzie ksiądz bez żenady poprosił o przyjście ma mszę z dowodem osobistym, żeby można było od razu złożyć podpis na liście wyborczej, dostępnej w zakrystii. Jednej, konkretnej liście wyborczej. Liście kandydata Prawa Sprawiedliwości.

2. Na przykład w Nowej Soli, gdzie ksiądz zachęcał wiernych, by poszli złożyć podpis na Jarosława. Daleko nie mieli , wystarczyło wyjść przed kościół.

3. Na przykład we Wrocławiu, którego arcybiskup chce, żeby Polska stała prawem i sprawiedliwością. Jego rzecznik mówi, że to z Biblii, dokładniej z 33. psalmu, gdzie wyrażenie prawo i sprawiedliwość pojawia się wiele razy.

4. W Lublinie z kolei na rzecz Prawa i Sprawiedliwości, ale nie tej biblijnej, tylko takiej znanej partii agitowali pod jedną z parafii członkowie jednego z kół modlitewnych. Nikt się do nich nie przyznał, ale zapewne tylko dlatego, że pytała "Gazeta Wyborcza".


Podobnych sytuacji w Polsce nie brakuje.
Kościół znów murem stanął za PiS-em.
Dlaczego?
Ano zapewne dlatego,
że spodziewa się czegoś w zamian.

Joanna Senyszyn ma nawet jeden malutki pomysł, czego Kościół może chcieć od PiS?

Kasy, ziemi, budynków,
Kasy, ziemi, budynków,
Kasy, ziemi, budynków,
Kasy, ziemi, budynków,

refren:
Kasy, ziemi, budynków,
Kasy, ziemi, budynków,
Kasy, ziemi, budynków,
Kasy, ziemi, budynków,

Amen,,,,

pozdro,,,,

www.pardon.pl/(…)ksieza_agituja_za_kaczynskim_spodz…

ABW ma wyjaśnić, czy parafie wyłudziły ziemię

Grunty warte co najmniej trzy miliony złotych bezprawnie przekazali parafiom katolickim urzędnicy dolnośląskiego wojewody.

www.polskatimes.pl/(…)abw-ma-wyjasnic-czy-parafie-w…
 

orionblues
 
"Szczątki 25 ofiar dotarły do Polski
po pogrzebach, to jakiś horror"

Szczątki 25 ofiar katastrofy dotarły do Polski kilka dni temu - powiedział w Polskim Radiu publicysta Jan Pospieszalski oburzony, że dopiero teraz przetransportowano fragmenty ciał ludzi, którzy wcześniej zostali już pochowani w uroczystych pogrzebach.

Kilka dni temu RMF FM informowało, że szczątki przyleciały do Polski tak późno, ponieważ nie były wcześniej zidentyfikowane.

bez komentarza,,,,

wiadomosci.wp.pl/(…)kat,title,Szczatki-25-ofiar-dot…

 

orionblues
 
SAM CHATMON - Vivian Chatmon

Urodził 10.01.1897 - Missisipi, zmarł 26 lat temu, w wieku 86 lat - 02.02.1983 Hollande - Missisipi.

Gitarzysta,skrzypek, mandolinista, bandżysta, pianista, wokalista, kompozytor.

Był jednym z najbardziej aktywnych w l.20 i 30 muzyków string bandów.Jego najbardziej znana kompozycja " Cross Cut Saw" znajduje się w repertuarze Alberta Kinga.

W l.1929-35 jako gitarzysta Mississippi Sheiks występował w Delcie Missisipi, Luizjani,Teksasie i Georgii, a potem w Jackson z Bo Carterem.

pozdro,,,,

 

orionblues
 
Urodzony 15.03.1912 Centerville - Teksas,
zmarł 27 lat temu, w wieku 70 lat - 30.01.1982 Houston Teksas.

Jeden z ostatnich wielkich wokalistów i gitarzystów country bluesa.

W latach 20 występował w karczmach i barach teksańskich m.in. z Blind Lemonem Jeffersonem.
Przydomek "Lightnin" - "Błyskawica", pochodził
z czasów współpracy z pianistą grającym w stylu "barrelhouse" Wilsonem Thunder Smithem ( Thunder - Grzmot), z którym dokonywał pierwszych nagrań.

W latach 1947 - 51 przebojami stały się

“Short Haired Woman","Tim Moore's Farm","Fast Life Woman”



Prawdziwy sukces odniósł jednak dopiero w 1947 kiedy odkryty przez Sama Chartesa i Macka McCormica, nagrał album "The Roots Of Lightnin'Hopkins", po którym nastąpiła cała seria znakomitych sesji nagraniowych.

Był jednym z najpłodniejszych talentów powojennego bluesa. Był prawdziwym poetą ludowym,umiejącym przełożyć komentarze społeczne na czystego bluesa.

- Les Blank w 1968 nakręcił o nim film krótkometrażowy "The Blues According To Lightnin'Hopkins".

pozdro,,,

 

orionblues
 
Urodzony 12.04.1896 Georgia,
Zmarł 33 lata temu, w wieku 80 lat - 29.01.1976 Kalifornia.

Człowiek orkiestra.
Jego instrumentarium składało się z :
- 6 strunowej gitary basowej własnej konstrukcji, nazwanej "footdella", na której grywał prawą stopą
- kazoo
- harmonijki
- mikrofonu przymocowanego do stelaża na szyi
- cznela, obsługiwanego lewą stopą
- 12 strunowej gitary

W latach 50 odniósł sukces dzieki występowi w jednym z programów telewizyjnych w Los Angeles oraz nagraniu utworu"San Francisco Bay Blues" będącego hołdem złożonym Ramblin'Jack Elliotowi
Bob Dylan wymienił go wśród swoich inspiracji muzycznych.

pozdro,,,,



A tu Clapton śpiewa jego San Francisco Bay Blues
 

orionblues
 
Peter, Paul and Mary,,,,
- amerykański zespół folkowy.

Skład: Peter Yarrow (ur. w 1938), Noel Paul Stookey, właśc. Paul Stookey (ur. w 1937), Mary Allin Travers (ur. w 1937).

Najpopularniejsze nagrania:

"If I Had a Hammer",
"Blowin' in the Wind",
"Puff the Magic Dragon",
"I Dig Rock'n'Roll Music",

“Leaving on a Jet Plane”



POZDRO,,,,,

 

orionblues
 
ale mnie walnęła informacja w googlach,
kiedy szukałem w światowych zbiorach,
informacji o zespole ,,Peter Paul & Mary''
pokazał się glob ziemski z inormacją,

że obecnie o podanej godzinie, widać na obrazku,
tylko trzy osoby ze świata są na stronach kapeli,
jest to niezmiernie sympatyczne i tego,,,,
co se będę kadził,,,,posłuchajmy muzyki,,,

i tak na wszystkie pytania,
odpowiedź przyniesie nam wiatr,,,

pozdro,,,,

 

orionblues
 
polecam ten zestaw starych piosenek
do dzisiejszego obiadku,,,,,

na 100% będzie smakował
ten muzyczny dodatek,,,

polecam,,,pozdro,,,

 

orionblues
 
przerwałem swoje muzyczne historie bluesowe,
ponieważ odnalazłem zapomnianego artystę,
mam na myśli oczywiście drogiego mi Donavana,

kiedyś wraz z jego muzyką dorastałem do matury,
to były piękne czasy i bardzo odległe,
ale cóż, matura też jest tylko jedna w życiu,

pokażę i przypomnę kilka jego utworów,,,,
zaczynam od superanckiej jego kompozycji,,,
Atlantis,,,

pozdro,,,,

 

orionblues
 
a teraz wielki jego przebój,
dosłownie na listach przebojów
puścił korzenie,,,,

polecam to cudeńko,,,

pozdro,,

 

orionblues
 
Donovan miał szczęśliwą rękę
do pisania przebojów,
gdybym teraz miał wybrać jeden,
miałbym sporo problemów,,,

pozdro,,,,

 

orionblues
 
Donovan Phillips Leitch
(pseudonim Donovan, ur. 10 maja 1946 w Glasgow)
– szkocki wokalista i gitarzysta.

Śpiewa w stylu pop i jazz. Współpracował m.in. z The Beatles, komponując m.in. część piosenki "Yellow Submarine".

11 razy znalazł się na brytyjskiej liście przebojów, a najwyższe, drugie miejsce, osiągnął piosenką "Sunshine Superman".

Był jednym z najpopularniejszych artystów lat sześćdziesiątych.

Dyskografia Donovana:

   * What’s Bin Did and What’s Bin Hid (1965)
   * Fairy Tale (1965)
   * Sunshine Superman (1966)
   * Mellow Yellow (1967)
   * A Gift from a Flower to a Garden (1967)
         o Wear Your Love Like Heaven (1967)
         o For Little Ones (1967)
   * Donovan in Concert (live) (1968)
   * The Hurdy Gurdy Man (1968)
   * Barabajagal (1969)
   * Open Road (1970)
   * HMS Donovan (1971)
   * Cosmic Wheels (1973)
   * Live in Japan: Spring Tour 1973 (1973)
   * Essence to Essence (1973)
   * 7-tease (1975)
   * Slow Down World (1976)
   * Donovan (1977)
   * Neutronica (1980)
   * Love Is Only Feeling (1981)
   * Lady of the Stars (1984)
   * Donovan Rising (live) (1990)
   * The Children of Lir (1994)
   * Sutras (1996)
   * Rising Again (2001)
   * The Pied Piper (2002)
   * Sixty Four (2002)
   * Beat Café (2004)
   * Brother Sun, Sister Moon (2004)

pozdro,,,,

 

orionblues
 
szczerze się przyznam,
ale nie znam piosenki Donovana,
która mi się nie podoba,
może i gdzieś takowa istnieje,

ale ja jej przynajmniej
nie słyszałem,,,

pozdro,,,

 

orionblues
 
miłego deszczowego popołudnia,
to jeszcze nie biblijny potop,
ale wkurzyć może zdrowo,

jest spoko,
należy tylko zdziebko wyluzować,

pozdro,,,

 

orionblues
 
jest to piosenka żydowskich osadników,
którzy śpiewali ją na wozach wędrownych,
pochodzi ona z XVII wieku,

po raz pierwszy publicznie i festiwalowo,
wykonała ją Joan Baez,,,

pozdro,,,



Joan Baez - Donna Donna
 

orionblues
 
jeden z wielkich przebojów  Donovana,
tak na deszczowy wieczorek,,,

pozdro,,,,

 

orionblues
 
Jutro upływa termin składania w Państwowej Komisji Wyborczej podpisów poparcia dla kandydatów na prezydenta.

Ma ich być co najmniej 100 tysięcy, ale skoro nie ma górnego pułapu, partie wykorzystują zbieranie podpisów jako dodatkowy plebiscyt.

A jak się okaże,
że to jedyny sukces PiSu w wyborach?
Zobaczymy 20 czerwca,,,,,

pozdro,,,

www.pardon.pl/(…)pis_ma_1_65_mln_podpisow_na_jarosl…
 

orionblues
 
Złoty kontynuuje marsz w dół,od samego rana polska waluta osłabia się wobec dolara, euro, jak i franka.

O godzinie 18:42 złoty tracił do dolara już 2,15 proc. do 3,24 PLN, a wobec euro osłabiał się do 4,13 PLN.

Szczególnie zmartwieni powinni być jednak posiadacze kredytów we frankach, gdyż to właśnie ta waluta traci najbardziej w czwartek. Złoty osłabił się wobec franka aż o 3,08 proc. do 2,93 PLN.

Powodem takiej sytuacji jest spadek kursu euro do dolara.

- Kurs USD/PLN dotarł w okolice 3,2200 i tym samym znalazł się na najwyższym poziomie od czerwca ubiegłego roku. (...)

Z tak dynamicznym osłabieniem złotego ostatni raz mieliśmy do czynienia w czasie rynkowego kryzysu po upadku Lehman Brothers - czytamy w przedpołudniowym komentarzu walutowym Tomasza Regulskiego z TMS Brokers.

*** kochani taka prognoza przed wyborami, wakacjami, to niezbyt miła perspektywa,
paliwo tylko czyha, aby czmychnąć do 5 złotych,
tak delikatnie mówiąc koło waluty coś śmierdzi,,,

pozdro,,,,

Donavon Frankenreiter - Free
  • awatar orionblues: @joe: jak wiesz, na tym świecie wszystko jest możliwe, szczerze Ci powiem, że sytuacja w Grecji daje dużo do myślenia,,,,wszystko się może rozpieprzyć, a wszystko kręci się wokół kasy,,,,,a my w kraju objadamy się wyborami, komisjami i podpisami komitetów wyborczych,, a powinniśmy uważnie analizować sytuację złotówki,,bo tylko chwila wystarczy aby nas wypaproszyć, pozdro,
Pokaż wszystkie (1) ›
 

orionblues
 
miłego wieczorku życzę blogerom,
wypoczywajcie bo jutro piątek,
znowu w szpony dorwie nas weekend,

pozdro,,,,