Wpisy użytkownika orionblues z dnia 24 maja 2009

Liczba wpisów: 14

orionblues
 
Earth, Wind and Fire,,,,,,,,,

amerykańska kapela soulowa powstała w 1969,
po raz pierwszy usłyszałem ich nagrania
w okresie szkoły średniej, zachwycała,
pochłaniała każdym swym nagraniem,

miała niesamowicie mocne brzmienie
i rozbudowane instrumentarium,
szczególnie sekcja rytmiczna
wzmocniona potężnym brzmieniem blach,
na tamte czasy to było to,
co fascynowało,

ich repertuar stylistycznie był
bardzo szeroki i zaspakajał liczną
grupę fanów na całym świecie,

grali zarówno subtelne ballady jak i szybkie taneczne utwory w których umiejętnie łączyła takie style jak;

rhythm and blues, soul, jazz rock, funky, disco,

do największych przebojów grupy należą;
- Boogie Wonderland,
- Serpentine Fire,
- Getaway,
- Shining Star,
- Let's Groove

i wiele innych utworów kochanych kawałków,
które dziś brzmią superancko, sam bardzo często wracam do ich nagrań,

bo jak można ich nie lubić,,,,

pozdro,,,,




 

orionblues
 
bardzo dużo ich utworów granych jest
przez innych wykonawców z dużym powodzeniem,
wydali masę płyt z piękną muzyką,
którą jak słyszę grają w rozgłośniach
radiowych na całym świecie,
znakomita kapela, która jest wzorem
dla wielu młodych muzyków,,,

dyskografia Earth, Wind and Fire:

   1970 Earth, Wind and Fire
   1971 The Need of Love
   1972 Last Days and Time
   1973 Head to the Sky
   1974 Open Our Eyes
   1975 That's the Way of the World
   1975 Gratitude
   1976 Spirit
   1977 All 'N All
   1977 Sing a Song
   1979 I Am
   1980 Faces
   1981 Raise!
   1982 Secret Messages
   1983 Powerlight
   1983 Electric Universe
   1987 Touch the World
   1990 Heritage
   1993 Millennium
   1995 Live at the Velfarre
   1997 In the Name of Love
   1998 Plugged in & Live
   2001 Take Two
   2002 That's the Way of the World: Alive in '75
   2002 Live in Rio
   2002 Soul Source: Earth Wind & Fire Remixes
   2003 The Promise
   2003 Avatar

życzę miłego słuchania w niedzielny poranek
dla tych, co zasiądą do uroczystego obiadu
z okazji pierwszej komunii,,,,

pozdro,,,,i smacznego,,

 

orionblues
 
na koniec spotkania dzisiejszego
z kapelą Earth Wind & Fire,
kawałek którego bardzo często słucham,
aż podskakują kolumny
bo strasznie mi leży
w swym brzmieniu,,,,

pozdro,,,,

 

orionblues
 
Amerykańska Little Eva
zasłynęła między innymi piosenkę "Locomotion", którą później z powodzeniem zaśpiewała młoda, nieznana jeszcze australijska gwiazdka Kylie Minogue,

sceniczny pseudonim Little Evy związany jest
z postacią małej dziewczynki ze słynnej książki Harriet Beecher Stowe "Chata Wuja Toma",

Little Eva naprawdę nazywała się Eva Narcissus Boyd i urodziła się w Północnej Karolinie w 1943 roku,

jako nastolatka, zamieszkała w Nowym Jorku
i dorabiała jako opiekunka do dzieci,
zajmowała się między innymi dzieckiem Carole King i Gerry'ego Goffina,

para kompozytorów na pomysł "Locomotion" wpadła, kiedy ich niania tańczyła po domu nucąc coś pod nosem,

był to utwór początkowo przeznaczony dla Dee Dee Sharp, ale ostatecznie zaśpiewała go Eva, piosenka tak spodobała się jednemu z producentów, że zaproponował Evie wydanie "Locomotion" bez żadnych poprawek,

ekrótce potem pojawiły się kolejne hity, takie jak:
"Keep Your Hands Off My Baby",
"Some Kinda Wonderful"
i "Let's Turkey Trot",

po sukcesie "Locomotion" trudno było jednak
Evie przełamać stereotyp popowej gwiazdki,
z show biznesu odeszła w 1971,

wersję "Loco-Motion" wykonywaną przez Kylie,
Boyd przyjęła raczej z niezadowoleniem, aczkolwiek upatrywała w popularności piosenki możliwość powrotu na scenę, zaczęła śpiewać w klubach i kabaretach, wydała także kilka płyt, które jednak przeszły bez echa,

Eva Boyd zmarła na raka w kwietniu 2003,,,,,

osobiście mam duży sentyment do jej wystepów
i utworów które śpiewała, ponieważ tego swiata
już nie ma, a zarazem była to moja radosna młodość, która trwa w innej rzeczywistości,,,

pozdro,,,,




 

orionblues
 
Pointer Sisters,,,,,,

amerykańska grupa muzyczna wykonująca R&B
i pop założona została w 1969 przez cztery siostry z Oakland,

wkrótce jednak jedna z nich rozpoczęła karierę solową, Pointer Sisters zdobyły serca słuchaczy
w 1975 roku wydając singel

“How Long (Betcha' Got a Chick on the Side)”



wkrótce potem ukazały się kolejne hity
"He's So Shy",
"Slow Hand",
"Automatic",
"Jump (For My Love)"

i największy przebój znany i lubiany do dziś

"I'm So Excited",

które umocniły pozycję formacji na listach przebojów muzyki R&B i pop, pod koniec lat 80,
i na początku 90, Pointer Sisters nie wydawały już longplayów tak często, skoncentrowały się na kameralnych występach,

w roku 1996 ukazał się jeszcze album "Ain't Misbehavin'", ale nie zdobył on już ani popularności, ani oczekiwanego uznania,

członkami formacji były: Anita Pointer, Ruth Pointer, Issa Pointer i June Pointer,

bardzo je lubiłem bo były takie swierzutkie
i pełne rytmu, miały mocne głosy które przeszywały słuchacza, i oczywiście gatunek
muzyki tak bliski bluesowi mnie fascynował,

pozdro,,,,,

 

orionblues
 
razem z ,,Pointer Sisters'' można sobie pogaworzyć przez telefonik i popijać do woli
winka deserowego,bo ich piosenka

,,I'm So Excited''

została wykorzystana w reklamie sieci Era GSM oraz wina musującego Dorato,,,,,

pozdro,,,,
i miłego popijania aby usta nie zaschły!


 

orionblues
 
takie sympatyczne dziewczyny
i muzyka super, tylko jak popatrzę
na ich stroje to mnie skręca,

tego projektanta to bym wysłał
na Saharę piasek zlizywać do wiadra,
jest to takie sztuczne i bezstylowe,
wręcz gniot powymiotny,

kto ich kształci i gdzie?
pochlastał dziewczyny obrzydliwie
formami nijakimi, oczywiście
pełne złota i słodkości
jak na jarmarku odpustowym
w kanadyjskim rezerwacie pingwinów,

obrzydliwe i nie smaczne,
absolutnie nie pasuje do ciała
pięknej kobiety i czyni z niej
masakrę wizualną,

fe, fe,,,,,,i jeszcze raz fe!
to juz lepiej aby wyszły oblepione
polską kiszona kapustą,
same witaminy!

pozdro,,,,,






 

orionblues
 
Gibson Don,,,,,,,,,,,,,,,,(1928-2003),

amerykański piosenkarz, kompozytor,
pisał m.in. dla P. Cline i R. Charlesa, popularność jako wokalista osiągnął
w latach 60. XX w,

dyskografia:

Songs by Don Gibson (1958),
Dottie and Don (1969),
The Best of Don Gibson, Vol. 1 (1987),
Country Gems (1998),

Don miał kilka przebojów czasami je sobie przypominam, w roku ubiegłym na blogu zamieściłem
chyba tylko dwa utwory,
ale nadrobię to jeszcze,,,

pozdro,,,,

 

orionblues
 
czasem z wielką przyjemnością
własną pracownię po sam sufit
wypełniam muzyka contry,
i z prawdziwa przyjemnością
maluje sobie do woli,,,,

pozdro,,,,

 

orionblues
 
jeszcze jeden utwór contry
wykonany wspólnie z legendą
gitary Atkinsem,,,,

pozdro,,,,

 

orionblues
 
gdyby J.Kaczyński był kompozytorem
to widmo bankructwa  codziennie pukałoby
do jego drzwi,garów i kiszek,

a uprawiając zawód dotacyjny partyjnie,
może sobie pleść te same pierdółki
propagandowe aż do znudzenia,

bo ich jakość i pomysłowość jest cienka
intelektualnie jak nić pajęcza,
nikt błyskotliwy partyjnie nie dałby za to
nawet zdechłej muchy,

gościu JK postawił pytanie;
Polsce i Polakom wciąż brakuje odpowiedzi
na zasadnicze pytania dotyczące ich roli
i tożsamości w Unii Europejskiej,

powiedział co wiedział podczas konwencji wyborczej Prawa i Sprawiedliwości w Chorzowie,
Pan prezes sprawiedliwości partyjnej,

zarzucił też rządowi na ministerialne głowy problem, braku umiejętności walki z kryzysem,
nic nie robią, a do tego publicznie,

natomiast sytuację w finansach publicznych
nazwał "demolką państwa",

nie wiem, kto jeszcze w kraju bierze poważnie
sprawiedliwe gadanie Pana Prezesa, trochę przesadziłem gadanie, bardziej tu pasuje
wściekłe szczekanie,

przypomina  mi to szczekanie wiejskiego burka
na łańcuchu swego gospodarza, który akurat widzi obcych na podwórku, tylko nie rozumie dlaczego dostał kopa pod ogon od swego Pana,,,,

przecież szczekał na obcego,,,,
takie małe analogie do wyborów,,,

pozdro,,,

pozdro,,,,
 

orionblues
 
na pewno weekend był super udany,
tym wszystkim co trochę nagrzeszyli
proponuję wysłuchać pieśni pokutnej
która dokona cudów
i wszystko odpuści,
bez odpustu
i opłat plemiennych,

pozdro,,,,

 

orionblues
 
jeden z wielu ich pięknych kawałków
które najprawdopodobniej przejdą
do historii,,,,

pozdro,,,,

 

orionblues
 
wyśmienity utwór całe ELO
w swym najlepszym okresie,
bardzo lubię ten utwór
ma kilka ciekawych nutek
klimatycznych,,,,,

pozdro,,,,,